Vreme na Rogli: prijetna ostrina

Rogla, naselje v Občini Zreče, je priljubljena turistična destilacija, ne glede na to, za kateri letni čas gre. Narava, ki je čudovita, in klima, ki je blagodejna, sta tradicionalni magnet vseh, ki bi radi vsaj za kratek čas smog in hrup iz doline zamenjali s svežino in tišino gora. Vreme na Rogli (http://www.1a-vreme.si/mesto/rogla/3540/) se mnogim zdi posebno čarobno poleti, ko so dnevi topli, a ne peklenski, noči prav nič zatohle. Jesen in pomlad slovita kot precej prijetni in ustvarjeni za pohodništvo, medtem ko je zima tista, ki pozna najmanj kompromisov.

Rogla je ustrezna izbira tako za družine, ki se tja odpravijo na počitnice ali krajše izlete, kakor tudi za vrhunske športnike, ki si Roglo izberejo za kondicijske priprave. Ti znajo toliko bolj ceniti ugodno klimo, ki da dodatnega zaleta v pripravah na nove izzive prihajajoče sezone. Tako ne čudi, če se na Roglo v poletnih mesecih zapodijo tudi tisti, ki jih zanimajo zvezdniška imena iz sveta športa nekoliko bolj kot samo pohodništvo. A prav pohodništvo je, če le primerno vreme Rogla dopušča v pravem trenutku, njen močnejši adut. Mnogi svoje avgustovske izlete v gozd popestrijo in osladijo z nabiranjem borovnic, vmes se naužijejo še miru in uživajo v temperaturah, ki so občutno nižje kakor v dolini. Pohorski gozdovi, ki jih je s kolesom ali peš moč občutiti še bolj intenzivno, še bolj zares kot sicer, so prava skladišča svežega zraka, ki spontano prevetri delovanje telesa, delovanje možganov. Zrak je na nadmorski višini 1517 metrov pač drugačen kakor tisti, ki ga je najti v urbanih središčih.

Posebno za te, željne raziskovanja narave s pohodniškimi palicami in nahrbtnikom, je toliko bolj pomembno redno spremljanje vremenskih razmer. Precej neprijetno utegne biti, če se na poti do naravnih znamenitosti, kot so slap Šumik, Lovrenška jezera, Klopni vrh ali Osankarica pojavi kako močnejše deževje.

Močnejše sneženje pa je zlasti v pristojnosti zime, ko se Rogla spremeni v eno bolj priljubljenih in obiskanih slovenskih smučišč. S sodobnimi sistemi zasneževanja je smuka mogoča od pozne jeseni pa vse tja do zgodnje pomladi. To je čas, ko se bele strmine napolnijo z zagnanimi smučarji, deskarji in tekači na smučeh. Se pa zna mrazu pridružiti še močan veter, ki tiste za spoznanje manj zagrete spodbudi, da se iz smučišč raje umaknejo v zavetje centrov dobrega počutja.

Ni dvoma, da vreme na Rogli pomembno vpliva na izbiro aktivnosti, a tačas ko  je vremensko napoved mogoče spremljati prek televizijskih in radijskih sprejemnikov, različnih spletnih strani, te pa tudi prek mobilnih telefonov, postaja vreme vendarle bolj predvidljivo kot kdaj koli. A četudi so možnosti za presenečenja manjše, je še vedno treba v nahrbtnik potisniti tudi kaj takšnega, čemur se reče »za vsak slučaj«. Če se vreme nenadoma odloči za kako neprijetno obliko upora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *