Turizem v Sloveniji ima svojo perspektivo

Ljudje že od nekdaj radi potujemo po svetu, ne zavedamo pa se, da imamo tudi v svoji domovini toliko lepega, da k nam prihajajo tudi ljudje z drugih celin. Imamo praktično vse: morje, hribe, doline, gore … Obstaja torej veliko destinacij, kamor lahko odidemo za nekaj dni ali pa celo za dlje časa. Če bi nam nekdo rekel, naj naštejemo nekaj krajev, ki nam padejo na misel, ko slišimo besedno zvezo turizem v Sloveniji, bi verjetno najprej omenili našo lepo prestolnico Ljubljano, sledili bi kraji ob morju, npr. Piran, Izola …, nato pa še Kranjska Gora, Ptuj, Maribor … Premalo pa se zavedamo, da obstajajo tudi manjši kraji, ki so neverjetno bogati in zanimivi.

Vsaka slovenska pokrajina nam lahko ponudi kaj posebnega

Vemo, da je Slovenija razdeljena na več pokrajin. S tem mislimo na Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko, Primorsko … Prav vsaka od teh pokrajin pa ima tako čudovite samosvoje kraje, da jih ne moremo primerjati z ničemer.

Bohinj, Slovenija
Kip Zlatoroga ki se nahaja na večji skali ob Bohinjskem jezeru v naselju Ribčev Laz

Gorenjska se lahko pohvali predvsem z Bledom ter Bohinjem in z vsem, kar kraja nudita ljudem. Jezera so zelo pomemben del, ki še bolj prispevajo, da so kraji obljudeni v vseh letnih časih. Pozimi npr. so primerni za smučanje, poleti pa za kopanje. V jesenskem času lahko odidemo v gore, spomladi pa se tam naužijemo prvih sončnih žarkov.

Lepote Slovenije

Primorci se lahko pohvalijo z marsičim. Tam kar mrgoli krajev, ki kar sami od sebe vabijo, da jih obiščemo. Predvsem so znani po svojih dobrih gostilnah, kjer ponujajo najboljša vina ter najboljšo domačo hrano. Tu v ospredje hodi tudi Dolenjska in pa njena lepa pokrajina. Pa Štajerska s kraji, ki so tako zelo bogati z zgodovino. Tudi panonski svet je povsem svojevrsten in tam se kar ne bomo mogli načuditi vsemu, kar nam ponuja. V zadnjem času ta del Slovenije predvsem radi obiščejo kolesarji. Koroška pa je spet nekaj izjemnega. Ima svoj čar, ki ga ponujajo prav vsi kraji.

Pristna doživetja najbolj urejenih slovenskih krajev

Zdi se mi, da Slovenci še premalo koristimo to, kar imamo. Predvsem pa je težava v tem, da raje odidemo v tujino in se potem hvalimo, kje vse smo bili in koliko žigov ima naš potni list. Zakaj se raje ne bi odpeljali na Bled po kremno rezino in se spotoma namočili še v prijetnem jezeru? Zakaj se ne bi odpeljali v Bovec, se tam usedli na kolo in uživali v naravi? Zakaj … No, pa ne bodimo tako črnogledi. Veliko ljudi se namreč vendarle raje odpravi po naši lepi deželi in ne hodi več toliko ven, v tujino, saj so ugotovili, da je Slovenija kljub majhnosti velika in bogata v smislu, da ima kaj pokazati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *